Heippa!

Olen ollut hieman muissa ajatuksissani, joten kirjoittaminen on vähän ollut jäissä! Minä nähkääs aloitan nyt tammikuussa vihdoin viimein sen opiskelun. Maksoin kiltisti Haaga-Helian tilille avoimen ammattikorkekoulun maksun, ja ilmottauduin nyt kevääksi kolmelle kurssille: henkilökohtainen tietojenkäsittely, yrittäjyys ja yritystoiminta sekä yritystoiminnan perusteet. Varovainen aloitus siis.

Tämä liike aiheuttaa sen, että en olekaan ihan joka hetki työnantajan käytettävissä, vaan tuli lisämausteeksi vielä muutakin elämää työn ja perheen lisäksi. Tästä aasinsiltana päästään otsikon aiheeseen.

 Tunnit ovat ti-, ke- ja to-iltaisin klo 17.40-20.30. Näinä aikoina en halua olla fyysisesti työpaikalla, vaan raottamassa liike-elämän salaisuuksien verhoja Pasilassa. Työvuorosuunnitteluun se vaikuttaa niin, että kyseisinä päivinä en voi tehdä iltavuoroja. Sen sijaan aamuvuorot noina päivinä ovat top-ten listani ykköstoivevuoroja. Muina päivinä voin tehdä ihan mitä tahansa vuoroja, eli olen vapaasti työnantajan käytettävissä muina aikoina. Yksi kurssi (tostai-päiviin vaikuttavat tunnit) kestää vain kaksi kuukautta, ja loput kaksi kurssia (ti- ja ke-päiviin vaikuttavat tunnit) kestää tammikuusta toukokuuhun. Minun näkökulmasta se ei vaadi mahdottomia joustoja, mutta esimiehen mielipiteestä en osaa sanoa. Kevät näyttää sen. Luulen järjestelyjen onnistuvan.

Olen jo tästä puhunut työpaikalla, ja tämä kevät saadaan toivottavasti pikkuisilla työvuorojoustoilla rämpimään läpi, mutta syksyllä asiat muuttuvat aika radikaalisti. Aion ottaa vähän enemmän kursseja syksyllä, ettei tutkintoni (tradenomi) siirry sentään yli eläkeiän, kun on tuota ikääkin jo päässyt kertymään kunnioitettavat 43 ja puoli vuotta. 

Kesälomien jälkeen edessä on irtisanoutuminen vakituisesta toimesta, koska koulu alkaa rytmittämään aikataulani hallitsevammin, eikä ole mahdollista vakituisessa toimessa sanella aikoja, jolloin juuri minulle sopii tulla työmaalle. Aion siis rahoittaa opintoni keikkatyöllä. Olen tässä heitellyt jo aika monta rautaa tuleen tulevaisuutta ajatellen. Se on vielä avoinna, että mikä niistä alkaa toimimaan eniten omia tarpeitani vastaavasti. Rahaa opiskelija kuitenkin tarvitsee koulumatkoihin, oppimateriaaliin, ruokaan ja ehkä joskus pieneen virkistykseen ja vaatteisiin. Asumiseen liittyvät kulut maksaa onneksi puoliso tässä minun tapauksessani.

Myös pitkä (60km) työmatkani on vaikuttanut työvuorotoiveisiini. Olen jo noin vuoden verran yrittänyt tuoda esiin toivetta mitä erilaimmin perustein, että haluaisin tehdä pakolliset työtuntini pitkinä päivinä, ja pitää useamman kokonaisen vapaapäivän kolmen viikon jaksolla. No en ole onnistunut saamaan haluamaani lukuisista yrityksistä huolimatta. Joskus harvoin olen saanut tehdä pitkän päivän ja sitten vapaata tilalle, mutta en kuitenkaan niin paljon, kuin olisin halunnut.

On vaikea näin työntekijän näkökulmasta arvioida, että miten hankalaa on kuunnella ja toteuttaa työntekijöiden työvuorotoiveita, mutta itse olen näkevinäni joskus, että se olisi vähän suunnittelijoiden viitseliäisyydestäkin kiinni, ainakin joissakin tapauksissa. Aina ei ole mahdollista toteuttaa kaikkia toiveita.

Olen kuitenkin kokenut oman työhistorian aikana välillä parempaa ja välillä huonompaa joustoa. Olen kokenut jopa ajan, että voin todellakin lähestulkoon sanella, milloin tulen töihin, kunhan listan tunnit täsmäävät. Tein siihen aikaan paljon ylitöitä yleensä pidennettyinä työpäivinä. Joskus taas tarpeen mukaan työvuorojärjestelyjen avulla sain pitää melko pitkiä vapaaputkia.

Tällä alalla tuntuu olevan kovin paljon pulaa työntekijöistä. Palkka on ihan kilpailukykyinen muihin saman alan paikkoihin verrattuna, mutta voisi olla muitakin houkutuksia, joilla saataisiin ihmisiä kiinnostumaan, ja kokeilemaan tätä työtä. Ja parasta laadunvarmistamista olisi, jos tekijät viihtyisivät pidempäänkin. Yksi kiinnostava tekijä olisi varmasti joustavat työajat. Hoitajilla tämä tuntuu toimivan hieman paremmin, ainakin pitkien päivien suhteen. Tosin yhden osastonhoitajan alaisuudessa ei ole yhtä montaa hoitajaa, kuin on laitoshuoltopäällikön alaisuudessa laitoshuoltajia. Se tuo tietenkin enemmän haastetta työvuorojen suunnitteluun. Yksi haluaa yhtä ja toinen toista. Aina palapelit ei satu yhteen, vaikka yrittäisikin.

Toimivilla työvuorojoustoilla olisi suuri merkitys myös työhyvinvoinnin ja työssäjaksamisen kannalta. Työntekijät ovat ihmisiä, ja se tarkoittaa sitä, että olemme yksilöitä ja meillä on hyvin erilaiset tarpeet ja toiveet. Jos näitä pystyisi paremmin huomioimaan, niin pitkässä juoksussa se kantaisi SATAVARMASTI hedelmää. Joustot ja tarpeiden huomioiminen loisi ehdottomasti tyytyväisyyttä ja positiivista ilmapiiriä.

No nyt se aika rientää, pitäisi olla klo 12.00 työmaalla, joten täytyy pikkuhiljaa alkaa valmistautumaan matkaan. Aion jatkossa taas palailla vähän tiheämmin tämän päiväkirjan pariin... nyt tulee jo vähän kiire, joten se on sit moro tällä erää!!

P.S. Se vuosikin tosiaan vaihtui, että  HYVÄÄ UUTTA VUOTTA KAIKILLE!!!