Meidän yksikköön tuli taas uusia alueita. Maanantaina tutustuin päivystyspoliklinikan nykyiseen toimintaan työskentelemällä koko päivän siellä aamuvuorossa. Se onkin minun entinen työpisteeni kymmenen vuoden takaa. Vuosien kuluessa alue on muuttunut totaalisesti. Tilat ovat laajentuneet ja ne on remontoitu uuteen uskoon.

Henkilökunnassa on tapahtunut myös muutoksia. Yhtään kymmenen vuoden takaisia kollegoja ei enää työskentele siellä. Koko sakki on vaihtunut. Henkilöstön määrä on myös lisääntynyt. Ennen siellä oli 6 laitoshuoltajaa tuottamassa palveluja kolmessa vuorossa. Nykyään jonkin verran enemmän. Tarkkaa määrää en huomannut laskea, mutta aamu- ja iltavuoron miehitys on tuplattu entiseen verrattuna.

Hoitohenkilökunnassa ja sihteereissä näkyy olevan vielä tuttuja kasvoja entisiltä hyviltä ajoilta. He ovat viihtyneet samassa pisteessä vuodesta toiseen.

Päivä oli kiireinen. Aamupalan ehdin syömään, mutta loput tauot sai unohtaa. Paikka on aika hektinen ajoittain, ja minulle sattui vähän enemmän toiminnallinen päivä. Kiireeseen vaikutti myös se, etten ole kymmeneen vuoteen työskennellyt siellä, niin rutiinit on ehtineet häviämään totaalisesti. Puhelin soi monta kerta peräkkäin ja välillä minulla oli kaksikin puhelinta, kun toisen puolen kollega joutui käymään sovitussa tapaamisessa.

Minun olisi pitänyt päivän lomassa käydä tutustumassa etukäteen sydänaseman toimintaan, koska sen piti olla huominen kohteen, mutta se ei millään enää mahtunut aikatauluun. Palvelun laatu olisi kärsinyt ilkeän iskun, jos olisin lähtenyt kesken hyörinän muihin maisemiin.

Lisämausteena PPKL:lla laitoshuoltajan tehtäviin kuuluu vaatteiden ja arvoesineiden luetteloinnit, sekä pakkaamiset, ylläpitosiivousten ja muiden huoltotehtävien ohessa. Kirjaamiset kannattaa tehdä huolellisesti, koska siinä otetaan vastuuta potilaiden omaisuudesta, kun he eivät itse kykene huolehtimaan omista tavaroistaan ollessaan huonossa kunnossa.

Lomakkeet ovat virallisia asiakirjoja. Niissä on oltava AINA kaksi kuittausta. Joko potilaan oma, tai sitten potilaasta vastaavan hoitajan kuittaus on löydyttävä papereista laitoshuoltajan kuittauksen lisäksi. Laitoshuoltaja ei voi koskaan ottaa yksin vastuuta kuittauksista.

Sääntöjen mukaan huonokuntoisen tai tajuttoman potilaan tavaroiden luetteloinneisa pitäisi aina olla hoitaja mukana. Pelkkä hoitajan kuittaus ei riitä. Käytännössä hoitajat kuitenkaan eivät useinkaan ole mukana itse luetteloinnissa, vaan tekevät kiireisempiä töitä potilaan hyvinvoinnin eteen, ja luottavaisina vetävät nimensä alle, kun laitoshuoltaja tekee yksin koko luetteloinnin.

Päivän aikana tuli yksi erittäin kiireinen luettelointi. Ambulanssimiehet pakkasivat jo potilasta kuljetuskuntoon, ja minun olisi pitänyt nopeasti saada tavarat ja vaattet kirjattua, sekä pakattua. Enpä ehtinyt kaikkea saamaan millilleen, kun potilas oli saatava mahdollisimman nopeasti siirrettyä. Koko poppoo lähti, ja arvoesinepussi jäi avoimeksi. En pitänyt tilanteesta, mutta minkäs teet. Potilaan tilanne vaati nopeaa toimintaa, ja se määräsi tahdin. En kuitenkaan usko, että jälkikäteen tuosta minulle koituu harmia, mutta millin kokoinen riski kuitenkin on olemassa. Lomakkeessa on kuitenkin minun allekirjoitukseni.

Päiväni päättyi ja töitä jäi jatkamaan iltavuorolaiset. Kotimatkalla poikkesin kauppaan ja hain päivälliseksi kotiin itselleni tonnikalasalaatin Lohjalaisesta kebab-baarista. Ruokailujen väli meni aika pitkäksi, kun töissä ehdin syömään sämpylän yhdeksältä aamulla, ja salaatikipon sain vihdoin nenäni eteen klo 17.00 jälkeen.