Heissan! Selvittelen tässä näitä salassapitovelvollisuuden kiemuroita itselleni, ja samalla kaikille niille, jotka tätä blogia lukevat!

Julkisella sektorilla hallinnollinen tieto on lähes aina julkista. Internetistä löytyy suoraan julkisen sektorin liiketoimintasuunnitelmat, budjetoinnit, taseet ja tuloslaskelmat ynnä muut tiedot. Jokainen kansalainen voi halutessaan lukea ne. Jopa työhakemukset ovat julkisia, lukuunottamatta työhakemuksessa olevia henkilötietoja, joita suojaa henkilötietolaki. Julkisen sektorin toimintaa ylläpidetään verovaroin, ja veronmaksajilla on oikeus tietää, miten heidän verorahansa käytetään.

Täältä löytyy laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta!! http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990621

Vaitiolovelvollisuus on julkisella sektorilla siis aivan eri asia, kuin jos työskennellään jossain "oikeassa yrityksessä", jolla on oikeita kilpailijoita ja liikesalaisuuksia. Esim. NOKIA! Julkisuuteen ei kuitenkaan pidä antaa sellaista tietoa, missä paljastuu ulkopuolisten liikesalaisuuksia.

Meidän oma ulkoisen viestinnän ohjeistus sanoo, että potilastietoja käsittelevät vain potilaiden hoitoon osallistuvat. Näitä tietoja joissain tapauksissa myös laitoshuoltajat tarvitsevat työssään. Esim. erilaisissa eristyksissä on erilaiset tavat toimia, mm. pukeutumisohjeet ja siivouksessa käytettävät välineet ja aineet on hygieniaohjekansiossa tarkkaan määritelty. Tästä syystä meidän täytyy tietää, että mikä eristys milloinkin on kyseessä, jotta osaamme toimia ammattitaitoisesti ja oikein jokaisessa eristystilanteessa. Muutoinkin työssämme tarvitsemme silloin tällöin tarkempia tietoja potilaista.

Henkilötietolain 33 §:ssä säädetään vaitiolovelvollisuudesta seuraavaa: joka on henkilötietojen käsittelyyn liittyviä toimenpiteitä suorittaessaan saanut tietää jotakin toisen henkilön ominaisuuksista, henkilökohtaisista oloista tai taloudellisesta asemasta, ei saa tämän lain vastaisesti sivulliselle ilmaista näin saamiaan tietoja. Arkaluonteisia tai muitakaan henkilötietoja ei siis saa ilmaista sivullisille henkilöille, jotka eivät tarvitse niitä työtehtäviensä suorittamisessa.

 

Nimenomaan tätä korostetaan jatkuvasti, että missään tapauksessa emme saa vahingossakaan lipsautella mitään potilaiden tietoja niille henkilöille, edes talon sisällä, joita tieto ei lainkaan kosketa. Potilastiedot ovat salassa pidettäviä!

Vain yleisesti voi puhua potilasmateriaalista myös talon ulkopuolella. Tapauksista saa myös puhua yleisesti, mutta niitä ei saa yksilöidä mitenkään kertomalla esim. potilaan nimi, tai jokin muu henkilötieto.

Ohjeistuksemme sanoo seuraavaa: "Työpaikan ja työtehtävien ulkopuolella potilastyöstä puhumiseen ja kirjoittamiseen on suhtauduttava erityisellä varovaisuudella. Esimerkiksi Facebookissa avoimesti kerrottu työpaikkatieto yhdistettynä kuvaukseen kuluneesta työpäivästä voi pienessä Suomen maassa johtaa siihen, että joku lukijoista tunnistaa tekstistä joko itsensä, omaisensa tai ajankohtaisen julkisuuden henkilön." (Teksti oli siis suora lainaus talon sisäisessä intranetissa sijaitsevasta ohjeesta)

Ohjeet kehottavat myös kunnioittamaan työtoverin yksityisyyttä, eli ei ole sopivaa julkisesti kertoa asioita työtovereiden yksityiselämästä. Yksityisyyden suoja ja henkilötietolaki suojaa siis myös potilaiden lisäksi myös työtovereita. Tapahtumista ja tilanteista voi siis kertoa yleisellä tasolla, mutta ketään ei saa yksilöidä, kertomalla nimeä, tai muuta henkilötietoa.

Henkilötiedolla tarkoitetaan kaikenlaisia luonnollista henkilöä taikka hänen ominaisuuksiaan tai elinolosuhteitaan kuvaavia merkintöjä, jotka voidaan tunnistaa häntä tai hänen perhettään tai hänen kanssaan yhteisessä taloudessa eläviä koskeviksi

Tässä linkki sivustolle, josta löytyy tietoa. Kunnat.net. - Julkisuus ja tietosuoja. Usein kysyttyjä lakiasioita. http://www.kunnat.net/k_perussivu.asp?path=1;29;349;103182;104295. Kannattaa kurkata!! ;-)

Henkilötietoa suojaa siis henkilötietoaki. http://www.finlex.fi/fi/laki/kokoelma/1999/19990054.pdf Täältä löytyy lisää lakeja.

Yksityisyyttä suojaa: Laki yksityisyyden suojasta työelämästä

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2004/20040759

Myös jotkut asiakirjat ovat salassapidettäviä, mutta niitä me tavalliset rivityöntekijät tuskin työssämme kovin usein näemme. Jos sellainen joskus kohdalle sattuu, uskon että tieto sen salassapidettävyydestä kyllä kerrotaan.

Nykyään jokainen saa mennä sosiaaliseen mediaan kertomaan, mitä haluaa kunhan vain noudattaa lakeja. Suomessa sana on vapaa, ja mielipiteetkin saa esittä myös julkisesti. Joskus halutaan tuoda esiin ja julki myös negatiivisia mielipiteitä. Silloinkin olisi suositeltavaa muistaa hyvät tavat ja asiallinen ilmaisutapa.

Lopuksi vielä linkki Julkisen sanan neuvoston sivuille, joka on tiedotusvälineiden, kustantajien ja toimittajien perustama itsesäätelyelin, joka tulkitsee hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sananvapautta!! http://www.jsn.fi/

P.S. Näillä säännöillä mennään! ;-DDDD